Mi az a VSA gomb? Mit csinál?
2014-06-18

Mi az a VSA?

A VSA lényegében egy menetstabilizáló rendszer, avagy Vehicle Stability Assist (VSA). Lényegében az ABS és a kipörgésgátló összeköttetése, továbbfejlesztése. A fejlesztés 1997-ben került bevezetésre, melynek lényege, hogy számos szenzor figyeli, ha túl vagy alulkormányozottság lépne fel, és a kocsi irányíthatatlanná válna. Ilyenkor a kerekek eltérő fékezésével és a nyomaték eloszlással segíti, hogy az úton tudjuk tartani az autót. A rendszer figyeli:
- a jármű sebességét
- a fojtószelep állását
- kerekek sebességét (külön-külön)
- kormányzást
- az oldalirányú gyorsulást
- kitörési sebességet

Amennyiben ezek közül valamelyik szenzor, a normálistól eltérő értéket mutatna, a rendszer automatán közbelép, és segít biztonságosan egyenesbe hozni a gépjárművet.

Működése túlkormányzottság esetén:
Amennyiben a hátsó kerekek forgási sebessége meghaladja az első kerekekét, a VSA megfékezi az első tengely külső kerekét egy pillanat alatt, ezzel újra stabilitásba hozva a járművet.
Működése alulkormányozottság esetén:
Alulkormányozottság esetén, az első kerekek veszítenek a tapadásukból, és amint a szenzorok észlelik, a VSA csökkenti a motor teljesítményét, és szükség szerint megfékezi külön-külön az első és hátsó külső kereket.

Működése videókkal illusztrálva:

   

Cimkék: VSA, Honda, Futómű

Hozzászólások