Autólámpa festése házilag!
2014-07-23

Lámpafestés házilag!


Ha szeretnénk mondjuk fekete hátteres (vagy bármely más színű és mintázatú) első lámpákat, nem feltétlen kell az ebay-re rohanni. Némi kézügyességgel, pár szerszámmal, kitartással könnyedén csinálhatunk magunknak akár otthon is egyedi lámpát. Mint mindent, ezt is csak saját felelősségre ajánljuk, sőt ha van otthon eldobásra szánt Honda lámpa, elsőként érdemes azon kikísérletezni a műveletet, mert ha valamit elrontunk, akkor lehet venni új lámpát. Felelősséget nem vállalunk az itt leírtak miatt! Mindemellett van pár előnye is:
 

  • Nem szól a rendőr, hogy nincs E jelzés a lámpában (sok ebay lámpánál probléma ez).

  • Gyári minőség megmarad anyagban, és világításban.

  • Motoros magasság állításról sem kell lemondanunk.

  • Spórolásnak sem rossz, hisz kintről egy szállítási költség elég tetemes tud lenni.

  • Egyedi mintát készíthetünk.

  • A művelet hozzávetőleg 5-8ezer forintunkba kerül, úgy hogy egy másik garnitúra is kifutja belőle.

  • Fóliával ellentétben nem külső felületen van, és nem rontja a lámpa fényét.
     

Első körben szereljük ki a lámpát (lökhárítót biztos le kell szedni, és egy dugókulcs készlet sem árt). Ha ezzel megvagyunk, szedjük ki az izzókat is, és a hátsó gumi szigetelést is az izzóknál, valamint oldalról is szedjük le a gumi tömítést. Érdemes az izzóknál leragasztani addig a lyukakat. Ha ezzel megvagyunk, láthatjuk, hogy a lámpa felső részén vannak patentok, és könnyen gondolhatjuk, hogy ha ott szétszedjük, akkor már meg is vagyunk a művelettel. Sajnos ez az ami nem igaz, és most jön a munka legnehezebb része:


Megoldás a hőlégfúvó. Ez esetben szakaszosan melegítjük, és húzzuk külön a lámpatestet, és a búrát. Érdemes akár ketten nekiállni, hogy egyik melegíti, másik húzza. Ha nem akarjuk a tömítő ragasztott meggyilkolni, akkor ne nyúlkáljunk közé. A lámpafülekre különösen vigyázzunk!

Bonyolultnak tűnik? Nem az. Itt egy videó, hogy a rutinosak miként csinálják:

VIDEO

(Ha valakinek nem indul el a videó, az kattintson ide!)Lámpa fülek... vigyázzunk rá!


Ha ezzel is megvagyunk, van egy lámpabúránk, egy abból könnyen kivehető krómhatású keretünk, és a lámpatest a vetítő lencsékkel. Amire szükségünk van ezekből az a króm keret. Ilyenkor sokan elkövetik azt a hibát, hogy már rázzák is a kis áruházi flakonos sprayt, és festik is.... NE!

Honda lámpa
Keret, amit festeni kell MAJD.


Első körben el kell távolítani a a króm festéket
az anyagról. Na itt álljunk meg egy picit, mert nem olyan egyszerű. Le lehet csiszolni a króm festéket, de elég időigényes... ilyenkor kerül képbe a lemaratás:

Egyszerű megoldás, és a LEGJOBB: makett boltban, festék boltban kapható festék eltávolító spray, de hangsúlyozzuk, hogy műanyagra kell!!!!

Lámpa festés

Házi megoldás (csak kísérletezőknek!): Aceton marja a festéket, de a műanyagot is, tehát ezt nem nagyon ajánljuk, vagy csak profiknak, saját felelősségre. Egyesek a fékfolyadékra esküdnek, de abból is van ami képes megmarni a műanyagot. Fontos, hogy szépen türelmesen szedjük le a réteget. Néhány modellboltban kapható direkt ilyen festék eltávolító spray. Jó megoldás lehet az aceton mentes koromlakk lemosó! Kicsit időigényesebb, de legalább nem marja meg a felületet, és párunktól lehet tudunk is kérni ;). Működik a folyamat fehérítőkkel is, illetve domestossal is. (Jelen esetben kéznél domestos volt, mi azzal csináltuk a képen látható lámpát, de az is maróhatású, tehát odafigyelni (ecsettel, és amint megmarta a festéket, letörölni) )! Minden esetben kis felületen ahol nem látszik, próbáljuk ki egy fültisztítóval, hogy biztos ne tegyünk kárt. Egy használt fogkefével való dörzsöléssel tudjuk segíteni a folyamatot. Mindenképpen próbáljuk ki előtte valami hasonló anyagon, vagy ott ahol nem látszik. FONTOS!!! EZEK VEGYSZEREK, ÉS MARÓ HATÁSÚAK! Gumikesztyű, és védőszemüveg-ruházat kötelező, valamint belégzésük is káros, mérgező! Bőrre és nyálkahártyára egyaránt veszélyes, akár halálos. Jól szellőző helyen (lehetőleg szabadban) csináljuk! (ez a vegyszeres dobozokon is rajta, a halálfej nem kalóz terméket jelöl! :) ...Ismerjük a viccet?! Amikor két részeg a kocsmában ül, és az egyik megszólal: Te komám, kérsz egy kis kalóz pálinkát? - Persze! Töltenek, megissza, majd megkérdi: És miért hívják kalóz pálinkának? Mire a válasz: Hát nem látod a halálfejet az oldalán?) (Egyébként még itt megy egy kis vitafórum (link) erről a témáról, de ha nagyon elvesznénk benne, még mindig a festék eltávolító spray a mi barátunk)


lámpa festékFényes felület a króm alatt.

Ha sikeresek vagyunk, akkor egy fényes hófehér réteget látunk (kémiai festék lemarás esetén). Erre sem ajánlott egyből fújni, mert ledobhatja a festéket. Ilyenkor jön a jó öreg csiszolópapír (100 forint/ív és minden barkácsboltban kapható) ajánlatunk a 2000-es papír, és vegyünk kettőt legalább. Gondosan, alaposan mindenhol csiszoljuk fel a vizes csiszolópapírral (tuti tipp: vödör víz, sámli, xanax, és "otthonkás öltözet"). Ahol kihagyjuk, ott potyogni fog, szóval ne siessünk, mert ugye nem akarjuk még egyszer szétszedni a lámpát amitől összeragadtak már mindenünk... ugye-ugye? Ha megvagyunk akkor várjuk meg még megszárad, majd zsírtalanítsuk a felületet (féktisztító pl.). Megvárjuk még megszárad.

lámpa alapozásAlapozóban.

Na most jöhet a műanyag alapozó. Festékbolt. Elmeséljük mire kell, és adnak. (bár sokan kihagyják, és állításuk szerint nem dobja le a festéket, de jó biztosra menni) Ugyan itt festéket is kérhetünk sprayben. Műanyag alapozót pár órát száradni hagyjuk (hőmérséklet függő), majd jöhet a szín. Ne a legolcsóbb festéket vegyük, és lehetőleg valamilyen fokon hőállót. Kreatív emberkék most már olyan színre, és mintára fújkálhatnak amilyenre csak akarnak. (Ha van fényező ismerősünk, és szereti a sört, akkor megkérhetjük ezekre a műveletekre, de véleményünk szerint bárhol megcsinálják kb. 5 ezer forintért a két lámpa keretet, ha szétszedve visszük oda... ilyenkor kérhetünk fényes vagy matt lakkot is rá.) Festésnél ha otthon csináljuk, vigyázzunk, hogy inkább több vékony rétegben, és köztes száradással vigyük fel a festéket, mert ha megfolyik, akkor kezdhetjük onnan, hogy csiszolópapír...

Az index kérdés: Szeretnél narancssárga indexet? Üvegfesték! Narancssárga, és vörös szín kell. Aránya a, 2 narancshoz 1 vörös, vagy ízlés szerint. Az index ugyan ezzel a módszerrel szedhető szét. Áttetsző, üveg hatású, nem potyog le, és 400forint/flakon se....

honda narancs indexűÜvegfesték tökéletes.

Megszáradt? Hurrá! Szereljük össze a lámpát, majd melegítsük vissza. Ha nem terül el rendesen a ragasztó vissza a helyére, akkor lehet tömíteni:


Tömítés: Bizony, ha eddig megvagyunk, akkor kész a csilli-villi új lámpánk, csak párásodhat, mint még soha. Ki kell tömíteni ilyen esetben. Most minden férfiember gondolatában megjelenik a sziloplaszt, a csoda termék ami mindenre jó, wc köré, ablakhoz csempére stb... DE ERRE NEM! Ugyanis ecetsavat tartalmaz ami megmarja a lámpát. (Sok autón láttuk már, hogy felmarta a festéket). Szélvédő ragasztó, vagy barkácsboltban bármilyen tömítő, ami ecetsav mentes, és nem marja szét a műanyagot. Gondosan vigyük fel a résekbe.

Honda fekete hátteres lámpaKész.

Hogy teljesen új hatása legyen a lámpánknak, érdemes felpolírozni. Ezt sok bevásárlóközpont parkolóban is elvégzik, de erre következő cikkünkben bővebben kitérünk.

 

 

Cimkék: Lámpa, Festés, Házilag

Hozzászólások