Az autó élettartalmának egyik legfontosabb pontja.

Szeretnénk ezen a lapon segítséget nyújtani mindazoknak, kik olajcsere előtt állnak. Ez az egyik legkényesebb teendő, ugyanis a motor futásteljesítményére nagy hatással van. Elmondhatjuk, hogy minél jobb minőségű olajt töltünk a motorba, és ezt minél sűrűbben ismételjük meg, annál tovább használhatjuk megbontás nélkül. Az olajcsere időpontja, nem csak a megtett kilométerek függvénye, hanem a használaté is. Ugyan ez le van írva a szervizkönyvben is, mégis sokan átsiklanak felette. Példának okáért egy idézet 2002-es Honda Civic szervizkönyvéből:

"FONTOS ! Az olajcsere minden 15 000 km után, vagy 12 havonta szükséges. Fokozott igénybevétel esetén végezze el az olajcserét minden 7500 km után. Rendszeresen ellenőrizze az olajszintet, és ha szükséges mindig ugyanolyan olajból töltsön utána."

Tehát fokozott igénybevétel esetén, már nem a 15 000 km utáni olajcserét ajánlják, hanem azt megfelezve: 7500 km. Viszont ha egy év alatt csak 4ezer kilométert tettünk meg, akkor is javasolt lecserélni az olajt.
Milyen olajra ? Legjobb ha a szervizkönyv tanácsait vesszük figyelembe. Ezekben az éghajlatnak megfelelően listázva vannak az olajtípusok. Célszerű ezekből is inkább a jobb olajt választani. 2000-es évjáratig nagy átlagban elmondhatjuk, hogy a benzines motorokba megfelelő a 10w-40 olaj, valamint a kézi váltóba 96-ig.

Fékfolyadékból viszont elmondható, hogy minél jobb minőségűt (nagyobb DOT számmal ellátott - nagyobb terhelést/hőt bír el-) vásárolunk, annál jobban járunk, bármilyen idős is legyen autónk, hisz a jó fékek életet menthetnek.

Gyári szervóolaj: Honda PSF-S  sárga színű, a nem gyáriak általában  piros színűek.

 

 

Képtalálat a következőre: „psf-s”

 

 

Gyári kéziváltóolaj : Honda  MTF-3 , 120.000 kilóméterenként szükséges cserélni.

Képtalálat a következőre: „mtf-3”

 

Gyári automata váltóolaj: Honda ATF-DW1 , (régen ATF-Z1)

Képtalálat a következőre: „atf-dw1”

 

 

 

Gyári CVT váltóolaj: Honda CVT-F fokozatmentes CVT váltós modellekhez , csak 4 literes kiszerelésben kapható .

CVT-F (0826099905HE) 4л

Gyári differenciálmű olaj : Honda DPS-F  

Ezt a differenciálmű olajat kifejezetten a Honda gépjárművekhez fejlesztettek ki.

Képtalálat a következőre: „dps-f honda”

 

 


 

 

 

   >